Jindal Steel: India lesz a világ legnagyobb acélexportőre

Az elkövetkező évek folyamán India válik a világ legnagyobb acélexportőrévé, megelőzve Kínát, a kapacitásnövelései, a globális acélkereslet és a kínai exportkorlátozások miatt, mondta a Jindal Steel and Power (JSPL)Lemeztekercs vezérigazgatója, V.R. Sharma.

“India masszív kapacitásnövekedésnek néz elébe, melyet a következő négy-öt évben helyeznek üzembe,” mondta Sharma egy exkluzív interjúban a Kallanish-nak. “Másrészről Kína csökkenti exportját, hogy kielégítse a belföldi keresletét, ezzel is helyet adva Indiának, hogy globális acélexportőrré válhasson. Az egész világ egy az infrastruktúrát fejlesztő ösztönző csomagon dolgozik, ami végül hatalmas acélkeresletet fog létrehozni a következő években.”
Indiának nem versenytársat kell látnia ASEAN országokban, magyarázta Sharma. “Kína semmit sem exportál, a Fülöp-szigetek semmit nem exportál, és Malajzia és Thaiföld sem. Bár lehetnek kivételek, de India szállít acélt ezeknek az országoknak,” állapította meg. “Mindezeknek az országoknak megvan a belföldi keresletük, de nem látjuk, hogy exportálnának majd a közeljövőben.”
A JSPL az Odishában lévő acélüzem bővítésére és egy új projektre koncentrál Andhra Pradesh államban. “Belépünk a melegen hengerelt tekercs szegmensbe, egy 3 millió tonna/éves acélgyártó és hengerlési kapcaitásbővítéssel az Odishai üzemben. A bővítés részben zöldmezős, részben barnamezős beruházás lesz. A cég 2.82 milliárd $-t fog beruházni és a projektet várhatóan 2023 márciusában helyezzük üzembe,” mondta.
“Az Andhra Pradesh projektet egy kikötő városban, Krishnapatnamban, fogjuk létrehozni. A cég egy kikötő közelében akarja létrehozni az üzemet, a nyersanyag és ércimport megkönnyítése miatt. A projekt 3 millió t/év acélgyártási kapacitását valószínűleg a 2026-os pénzügyi év során fogjuk üzembe helyezni,” tette hozzá.
Összhangban a kormány termelésösztönző programjával a speciális acélok terén, a JSPL az indiai vasutakat ellátó speciális acélok gyártásán dolgozik. Ezen belül két olyan projekten dolgozik, ami az importot fogja csökkenteni a speciális hőkezelt sínek terén, mondta el Sharma.

Forrás: Kallanish