Kína a kereslet fellendülése ellenére csökkenti acélkibocsátását

Kína acélkibocsátása tovább csökkent augusztusban, miközben egyre csak szaporodnak a termeléskorlátozó intézkedések. A végfelhasználói kereslet kissé erősödött, segítve a piacok feszesebbé válását.Acélkibocsátás

Kína 83.24 millió tonna nyersacélt termelt augusztusban a Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) szerint. Ez -13.2% év/ év és -4.1% hó/hó csökkenés. A napi kibocsátás a legalacsonyabb volt 2020 márciusa óta. A január-augusztusi nyersacél kibocsátás még mindig 5.3% növekedést mutatott év/év alapon 733.02 millió tonnával, de a növekedés az első négy hónap 15.8%-os növekedéséhez képest lassult.


A feldolgozási veszteség és a kereskedelem figyelembe vételével a Kallanish előzetes becslése a látszólagos acélfelhasználásra augusztus hónapra 76.225 millió tonna, ez -3.88% hó/hó és -17.94% év/év alapon. Az idei év első nyolc hónapjában a látszólagos kereslet összesen +2.67%-al 665.67 millió tonnára emelkedett.
A historikus trenddel ellentétben a kínai acélkészletek augusztusban tovább csökkentek. Augusztusban általában emelkedni szokott a végfelhasználók kereslete és a készletek is, az őszi keresleti élénkülés előtt. Az idén is élénkült a végfelhasználói kereslet, de ez az élénkülés gyengébb volt, mint a korábbi években.


A kibocsátás csökkenése azonban elegendő volt a készletszint esésének a kiváltására. Ezt figyelembe véve az augusztusi végfelhasználói kereslet 79.798 millió tonna volt, -12.21% év/év alapon, de júliushoz képest +5.07%. Az év elejétől számított végfelhasználói kereslet összesen 636.409 millió tonna volt, ez év/év alapon +4.9%.


A piaci szereplők nem számítanak a felhasználói kereslet tavalyi szintre történő visszatérésére, de bizonyos szezonális élénkülés várható a következő két hónapban. Ez, együtt a folytatódó termelési korlátozásokkal, az acélpiacok szűkösségéhez vezethet a következő hetekben.

Forrás: Kallanish