Kína acélipara riadót fújt a válságos helyzet miatt

Kína acélgyártói riadót fújtak az iparágban uralkodó válsághelyzet miatt, a gyenge keresletnekKohó köszönhetően esnek a marginok.

A legsötétebb figyelmeztetés a Hunan Valin Iron & Steel Group részéről érkezett, amelyik a héten ülésezett, hogy megtárgyalja a szektor gyors visszaesését és a szükséges intézkedéseket, melyek biztosítják a cég túlélését, ideértve a veszteséges termelés leállítását. Iparág szakértők szerint a Dél-Kínában lévő cég azt mondta, arra számít, hogy a válság öt évig el fog tartani.

Más acélgyártók az ország északnyugati és délnyugati részén egyaránt, azt mondják, csökkenteni fogják kibocsátásukat, olyan infrastrukturális kiadásokra várva, melyek élénkíthetik a keresletet. A készletek a szezonálisan megszokottnál sokkal nagyobbra nőttek, miután Kína szigorításokat vezetett be az ingatlan szektorban és a Zéró Covid politika visszafogta az építési aktivitást. Az acélipar beszerzési menedzser indexe júniusban egy évtizede a legrosszabb szintre esett.

“A veszély Kínára nézve az, hogy a jelenlegi negatív hangulat elnyomja a várakozást, hogy Peking gazdaságösztönző intézkedései beindítják a gazdaságot az év második felében,” írta korábban Clyde Russell a Reuters rovatvezetője.

A kínai acélgyártók közel 90%-a veszteségeket könyvelt el a gyenge eladások és az alacsony árak miatt, a kínai iparági adatszolgáltató Mysteel szerint.
Bár a hónap végén a készletek elkezdtek csökkenni, ahogy Kína elkezdte visszavonni a legszigorúbb vírus ellenes intézkedéseket, még mindig 23%-al magasabbak, mint egy évvel ezelőtt voltak, a Kínai Vas és Acélszövetség friss felmérése szerint.

Xi Jinping elnök teljes erőbedobásra szólított fel az az infrastruktúrában a gazdaság megsegítésére, de nem valószínű, hogy ez teljesen ki fogja egyenlíteni az ingatlanszektor elveszített keresletét.

A kibocsátás csökkentése, legalábbis a tavalyi szinthez képest, várhatóan meg fog felelni az iparág és a kormány elvárásainak egyaránt, abban a tekintetben, hogy a csökkentett kínálat emelni fogja az árakat és egyben segíti Peking terveinek megvalósulását az erősen szennyező ágazat széndioxid kibocsátásának csökkentése terén.

Forrás: mining.com (A Reuters és Bloomberg anyagai alapján)