Kína finomított nikkel kereskedelme új gyártási trendet jelez

Kína nettó finomított nikkel importja 2023-ban közel egy évtizedes mélypontra esett, mutatva a tektonikus mozgásokat, melyek a globális ellátási láncban történnek.Nikkel

Kína kereslete a Class I magas tisztaságú nikkelre már több hónapja gyengül, miközben az országban felfut az igény a fém egyéb formáira Indonéziából.
Az indonéz anyagok javát hagyományosan a nikkel-nyersvas adat, amely Kína rozsdamentes acélszektorába irányul.

Újabban a kereskedelem növekvő mértékben tartalmaz matt-nikkelt (egy finomításkor keletkező közbenső termék 30-60% nikkel tartalommal) és kevert hidroxid üledéket (MHP), melyet az akkumulátorokban való használatra alakítanak át.

A kínai feldolgozók legújabb fejlesztése a közbenső anyagok finomított fémmé való átalakítása, ami a Class I minőségű nikkel emelkedő exportjához vezetett.

 Az indonéz kereskedelemi boom

Kína kereskedelme Indonéziával az után alakult át, hogy ez utóbbi 2020-ban betiltotta a nikkelérc exportját.

Kína nikkel-nyersvas termelői voltak az indonéz érc fő felhasználói és a lépésre azzal válaszoltak, hogy feldolgozó kapacitásokat építettek magában Indonéziában.
A két ország közti kereskedelemben a nyers érc kereskedelme megszűnt és helyébe a az új indonéz üzemek által termelt nikkel-nyersvas lépett.

Ennek legnagyobb része végsősoron Kína hatalmas rozsdamentes acélszektorába került és a nikkel-nyersvas továbbra is a legnagyobb volumenű ebben a két ország közti kereskedelemben, amely 2023-ban újabb 47%-al 7.92 millió tonnára emelkedett.

Azonban az indonéz termelőkapacitások, melyek nagy része kínai cégek tulajdonában van, egyre növekvő hányada mostanra az ország laterit ércét a nikkel egyéb formáivá dolgozza fel, mint amilyen a matt-nikkel és az MHP, melyek az akkumulátorgyártás elő-anyagai.
Kína matt-nikkel importja a 2020 évi 10,800 tonnáról 2023-ra 300,500 tonnára ugrott meg. Az indonéz anyag a tavalyi év behozatalának s in 93%-át adta.

Az MHP import a 2020 évi 336,000 tonnáról tavaly 1.32 millió tonnára növekedett, melyből 63% származott Indonéziából.

Ennek a kínai-indonéz kereskedelemnek az exponenciális növekedése jól tükrözi az indonéz termelés folyamatos növekedését, ami az országban a feldolgozatlan érc exporttilalma után bekövetkezett.

A bányászati kitermelés 2021-ről 2022-re 48%-al ugrott meg, és újabb 29%-al 2023 első 11 hónapjában. Indonézia mostanra a globális termelés több mint felét adja, a 2019 évi egyharmadhoz képest.

Forrás: mining.com