Kínai Acélszövetség: Kína acélipara folyamatosan zsugorodni fog

Kína azon politikája miatt, hogy a magas minőségű acélok gyártását bátorítja, Kína acéltermelése a jelenlegi csúcsszint elérését követően folyamatosan csökkeni fog. Ezt mondta Li Xinchuang, a Kínai Vas és Acélszövetség alelnöke a Kallanish Ázsiai Acélpiacok virtuális konferenciáján. Viszont a teljes kibocsátás sok éven keresztül viszonylag magas szinten fog maradni, tette hozzá.Lemeztekercs

Az erős 2020 évi keresleterősödés a kínai acélpiacon kínálatszűküléshez vezetett, mondta Li Xinchuang. Kína ezért nettó acélimportőrré vált az első félévben. De úgy gondolja, ez a helyzet az év végéig megváltozik és Kína ismét nettó exportőrré fog válni.
Az acélgyártás fellendülésével az acélgyártók készletei megnövekedtek és mostanra nagyon magas szintet érték el, ami megnehezíti a napi árak erősödését. Az idén január és augusztus között a CISA tagvállalatok eladásai9nak a nyereségessége csak 3.79% volt, mert a magas készletek, az import és a nyersanyagárak a keresletnövekedés ellenére lenyomták a marginokat.
A kínai acélgyártókra nagy teher nehezedik, hogy a berendezések modernizálásába beruházzanak az ultra alacsony kibocsátási előírások teljesítéséhez. Néhányan az acélipari üzemek közül azért mentek csődbe, mert nem engedhették meg maguknak ezeket a beruházásokat. A kínai acélipar számára a modernizálás a szétszórt cégek centralizálását is jelenti, és a nagy cégeknek további összevonásokra van szüksége a koncentráció növelése érdekében.
A Baowu Group, ami mostanra a világ legnagyobb acélipari vállalatává vált, egymás után vásárolt fel olyan cégeket, mint a Chongqing Iron and Steel, a Maanshan Iron and Steel, és a Taiyuan Iron and Steel. Li Xinchuang, nem kívánta megnevezni a Baowu által megcélzott további cégeket, de nem cáfolta, hogy az Anshan Iron and Steel (Angang) vállalat az egyik célpont.

Forrás: Kallanish