Kitartanak a magas európai rozsdamentes acéltekercs árak

Az európai melegen és hidegen hengerelt rozsdamentes acéltekercsek árai átlépték a 4,000€/tonnát, a hiányok és a korlátozott import miatt.Lemeztekercs

Az ötvözési felárak is jelentősen emelkednek december hónapban, amit a magas nyersanyagárak, mint pl. a nikkel, hajtanak. (A francia rozsdamentes acélgyártó Aperam a decemberi ötvözési felárait novemberhez képest az ausztenites lapos rozsdamentes acéltermékekre átlagosan több mint 100€/tonnával megemelte Európában.)
Az előrejelzések szerint, ezek a magas árak folytatódni fognak 2022-ben, hacsak az EU nem enyhít a protekcionizmusán ezeknél a termékeknél, mondták források.
A szállítási határidőtől függően a hidegen hengerelt tekercsek árai 4,000€/tonnától indulnak és felmennek 4,200€/tonnára is, leszállítva. A tekercsgyártók jelenleg 2022 első és második negyedévre adnak szállítási határidőket, függően az ügyféltől és a szerződéstől.

Az európai melegen hengerelt rozsdamentes acéltekercset átlagosan 3,900-4,000€/t áron kínálják, leszállítva a Nyugat-Európában, de Olaszországban ennél olcsóbb, mert az ország nagy mennyiségben importál melegen hengerelt tekercseket. Olaszországban az eladási ár 3,600-3,700€/t leszállítva, hála a versenyképes import ajánlatoknak. A vevők Ázsiából, ideértve Kínát és Tajvant, 3,300-3,400€/t cfr áron szerezhetnek be anyagot, 2022 áprilisi szállítással.
Az importált ázsiai rozsdamentes acéltekercsek az olasz kikötőkben várják a január 1.-ét, amikor is az import kvótákat megújítják.
Miközben a lemezek és lapos termékek ára folyamatosan emelkedik, összhangban a tekercsekével, a csőgyártók küszködnek a rozsdamentes acélcső árak emelésével, a gyenge kereslet miatt, különösen az autóiparban. Azonban tekintettel a jelenlegi áremelkedésekre, várhatóan a csövek árai is felmennek januárban, legalább 300€/t mértékben, mondják a csőgyártók.

Forrás: Kallanish