Konferencia: az USA-EU megállapodás és az autóipar határozza meg a kereslet fellendülését

Az új EU-USA kereskedelmi megállapodás el kell vezessen a globális acélkereskedelem és az árak normalizálódásához, mondták a Kallanish Flat Steel 2021 virtuális konferenciaAlumínium résztvevői.

“Az USA 232 paragrafus alkalmazásának eltörlése a kereskedelem fellendüléséhez kell vezessen és javítani fogja az európai acél jelenlétét az észak-amerikai piacon. Az új megállapodás jót tesz az acél ágazatnak és az EU gazdaságának,” mondta Fernando Espada az Eurometal elnöke a rendezvényen.
A globális acélpiacot és az árak egyensúlyát a kínai export hiánya is támogatja. “Az acélárak a következő hónapokban még fognak némi hullámzást mutatni, de a volatilitási ciklus a végéhez közeledik. Az új ajánlatok azonban várhatóan nem lesznek ugyanazok, mint 2020-ban voltak,” folytatta Espada.

 Espada úgy gondolja, az európai acélpiac 2022 második negyedévében, az autóipar fellendülésével, vissza fog térni a normális állapothoz. “A félvezetők kínálatának normalizálódása meg fogja dobni a gépkocsikibocsátást, és normalizálni fogja az acélkeresletet a szektorban. A Covid-19 utáni helyzet az árakat egy másik sávba fogja helyezni, egy új igazodási mechanizmust követően, ideértve a kiegészítő költségeket és felárakat,” mondta Espada.
Az Eurofer piac elemzésért felelős igazgatója, Alessandro Sciamarelli azt mondta, az USA piac újbóli megnyitása az európai acél előtt pozitív hatással lesz az ágazatra. "A pozitív hatások a fair kereskedelemtől, az átirányított acélkereskedelem csökkentéséig terjednek,” kommentálta. “A kereslet javulni fog, így az USA nyitott ajtó az európai acél számára.”

 Sciamarelli szerint, a gazdasági recesszió legrosszabb részén túl vagyunk, habár az acélfelhasználó ágazatok keresletének növekedése még bizonytalan 2022 1. negyedévében. “A globális ellátási lánc szűk keresztmetszetei és zavarai, valamint az alkatrészhiány, az emelkedő energia és szállítási költségek az iparban, különösen az autóiparban, várhatóan nem fognak jelentősen enyhülni az 1. negyedév előtt,” jósolta Sciamarelli.
Az infláció erősödik és augusztus-szeptemberben rekord magaságokba ért több fejlett gazdaságban, ami komoly gondolat okozhat, amennyiben a központi bankok meg akarják emelni a hitelkamatokat, folytatta.
"El kellene kerülni a hitelkamatok emelkedését, mert a pandémia utáni közösségi támogatási rendszerek, mint például a NextGenEU, hatalmas államadósságot okoztak. Az Eurofer továbbra is pozitív 2022 évet illetően, bár a piaci fellendülés főleg a makrogazdasági környezettől fog függeni,” összegezte Sciamarelli

Forrás: Kallanish