Mi a különbség a melegen hengerelt és a hidegen hengerelt lemezek között?

A melegen hengerelt és hidegen hengerelt rozsdamentes acél lemezek közötti fő különbség a gyártási folyamatban és az anyag tulajdonságaiban rejlik.

A melegen hengerelt rozsdamentes acél lemezeket magas hőmérsékleten hengerelik, általában 1100-1300 Celsius fok közötti hőmérsékleten. Ez a folyamat lehetővé teszi a könnyű képlékeny alakítást és a nagyobb vastagságok hengerlését. A melegen hengerelt lemezek általában vastagabbak a hidegen hengerelt lemezeknél.

A hidegen hengerelt rozsdamentes acél lemezeket alacsonyabb hőmérsékleten (szobahőmérsékleten) hengerlik. Ez a folyamat szilárdabb és merevebb szerkezetet eredményez, valamint jobb felületi minőséget biztosít. A hidegen hengerelt lemezek általában vékonyabbak, és vastagságuk egyenletesebb lehet a melegen hengerelt lemezeknél.

A melegen hengerelt rozsdamentes acél lemezek gyakran használatosak olyan alkalmazásokban, ahol a nagyobb vastagság előnyös, például az építőiparban vagy a járműiparban. A hidegen hengerelt rozsdamentes acél lemezeket gyakran alkalmazzák azokban az esetekben, amikor a sima felület, a jobb vastagsági mérettűrés és a kisebb lemezvastagság fontos, például az elektronikai és az élelmiszeripari iparágakban.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét típusú lemez rozsdamentes acélból készül, és mindkettőnek számos kiváló tulajdonsága van, mint például a rozsdamentesség, a korrózióállóság és a mechanikai szilárdság. A választás az alkalmazás és a specifikus követelmények alapján történik.

Mivel a hidegen hengerelt lemeznek jobb a felületi minősége, könnyebb csiszolni, polírozni, mint a melegen hengerelt lemezt. A hideghengerlés egy költségesebb gyártási eljárás, jobb felületi minőséget eredményez, emiatt a hidegen hengerelt lemez általában valamivel drágább, mint az ugyanolyan vastag, melegen hengerelt lemez.

Jellemzően 2,5 mm vastagságig hidegen hengerelt lemezek, 3 és 6 mm között hidegen és melegen hengerelt lemezek, 8 mm és nagyobb vastagság esetén a melegen hengerelt lemezek járatosak.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a szabványos jelöléseket:

 

Jelölések EN 10088

Jelentés

Felületi tulajdonságok

Jelölések EN 17440

Melegen hengerelt vagy melegen alakított

1U

Melegen alakított, nem lágyított, nem revétlenített

Melegrevés, nem revétlenített

a1

1C

Melegen alakított, lágyított, nem revétlenített

Melegrevés, nem revétlenített

b (Ic)

1E

Melegen alakított, lágyított, mechanikailag revétlenített

Mechanikusan revétlenített

c1 (II.a)

1D

Melegen alakított, lágyított, pácolt

Revétlenített

c2 (II.a)

1X

Melegen alakított, lágyított, hántolt

Fémesen tiszta, hántolt

E

Hidegen hengerelt vagy hidegen tovább-feldolgozott

2H

Hidegen felkeményített

Fényes

f  (III.a)

2C

Hidegen hengerelt, lágyított, nem revétlenített

Fényes, melegen kezelt

 

2E

Hidegen hengerelt, lágyított, mechanikailag revétlenített

Durván megmukált, tompa fényű

 

2D

Hidegen hengerelt, lágyított, pácolt

Sima

h (III.b)

2B

Hidegen hengerelt, lágyított, pácolt, hidegen utánhengerelt

Simább, mint 2D

n (III.c)

2R

Hidegen hengerelt, tükrös

Fényes, tükrös

m (III.d)

2Q

Hidegen hengerelt, felkeményített, nem revétlenített

Revétlenített