Mi a különbség a melegen hengerelt és a hidegen hengerelt lemezek között?
A melegen hengerelt és hidegen hengerelt rozsdamentes acél lemezek közötti fő különbség a gyártási folyamatban és az anyag tulajdonságaiban rejlik.
A melegen hengerelt rozsdamentes acél lemezeket magas hőmérsékleten hengerelik, általában 1100-1300 Celsius fok közötti hőmérsékleten. Ez a folyamat lehetővé teszi a könnyű képlékeny alakítást és a nagyobb vastagságok hengerlését. A melegen hengerelt lemezek általában vastagabbak a hidegen hengerelt lemezeknél.
A hidegen hengerelt rozsdamentes acél lemezeket alacsonyabb hőmérsékleten (szobahőmérsékleten) hengerlik. Ez a folyamat szilárdabb és merevebb szerkezetet eredményez, valamint jobb felületi minőséget biztosít. A hidegen hengerelt lemezek általában vékonyabbak, és vastagságuk egyenletesebb lehet a melegen hengerelt lemezeknél.
A melegen hengerelt rozsdamentes acél lemezek gyakran használatosak olyan alkalmazásokban, ahol a nagyobb vastagság előnyös, például az építőiparban vagy a járműiparban. A hidegen hengerelt rozsdamentes acél lemezeket gyakran alkalmazzák azokban az esetekben, amikor a sima felület, a jobb vastagsági mérettűrés és a kisebb lemezvastagság fontos, például az elektronikai és az élelmiszeripari iparágakban.
Fontos megjegyezni, hogy mindkét típusú lemez rozsdamentes acélból készül, és mindkettőnek számos kiváló tulajdonsága van, mint például a rozsdamentesség, a korrózióállóság és a mechanikai szilárdság. A választás az alkalmazás és a specifikus követelmények alapján történik.
Mivel a hidegen hengerelt lemeznek jobb a felületi minősége, könnyebb csiszolni, polírozni, mint a melegen hengerelt lemezt. A hideghengerlés egy költségesebb gyártási eljárás, jobb felületi minőséget eredményez, emiatt a hidegen hengerelt lemez általában valamivel drágább, mint az ugyanolyan vastag, melegen hengerelt lemez.
Jellemzően 2,5 mm vastagságig hidegen hengerelt lemezek, 3 és 6 mm között hidegen és melegen hengerelt lemezek, 8 mm és nagyobb vastagság esetén a melegen hengerelt lemezek járatosak.
Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a szabványos jelöléseket:
|
Jelölések EN 10088 |
Jelentés |
Felületi tulajdonságok |
Jelölések EN 17440 |
Melegen hengerelt vagy melegen alakított |
1U |
Melegen alakított, nem lágyított, nem revétlenített |
Melegrevés, nem revétlenített |
a1 |
1C |
Melegen alakított, lágyított, nem revétlenített |
Melegrevés, nem revétlenített |
b (Ic) |
|
1E |
Melegen alakított, lágyított, mechanikailag revétlenített |
Mechanikusan revétlenített |
c1 (II.a) |
|
1D |
Melegen alakított, lágyított, pácolt |
Revétlenített |
c2 (II.a) |
|
1X |
Melegen alakított, lágyított, hántolt |
Fémesen tiszta, hántolt |
E |
|
Hidegen hengerelt vagy hidegen tovább-feldolgozott |
2H |
Hidegen felkeményített |
Fényes |
f (III.a) |
2C |
Hidegen hengerelt, lágyított, nem revétlenített |
Fényes, melegen kezelt |
|
|
2E |
Hidegen hengerelt, lágyított, mechanikailag revétlenített |
Durván megmukált, tompa fényű |
|
|
2D |
Hidegen hengerelt, lágyított, pácolt |
Sima |
h (III.b) |
|
2B |
Hidegen hengerelt, lágyított, pácolt, hidegen utánhengerelt |
Simább, mint 2D |
n (III.c) |
|
2R |
Hidegen hengerelt, tükrös |
Fényes, tükrös |
m (III.d) |
|
2Q |
Hidegen hengerelt, felkeményített, nem revétlenített |
Revétlenített |
|