Miért kell a lemezben lévő feszültséget csökkenteni?

Hogyan alakulnak ki síklapúsági hibák?

Mi a megoldás síklapúsági hibák esetén?

A lemeztáblák és a lemezalkatrészek gyakran síklapúsági hibákat tartalmaznak. Ezek a síklapúsági hibák, mint a lemezben fellépő feszültségek, rendszerint nem kívánatosak, mert... azok megnehezítik a továbbfeldolgozást és rontják a lemezből készült termékek tulajdonságait, minőségét, esztétikai hatását.

A görgők közötti egyengetés egy elterjedt módszer, amellyel a síklapusági hibák és feszültségek többrendbeli hajlító alakítással minimalizálhatóak.


A síklapúsági hibák eredete

A lemezekben, lemeztekercsekben lévő feszültségek létrejöhetnek már a hengerművekben a lemeztekercsek, lemeztáblák előállításakor. Bár a hengerművek is végeznek bizonyos mértékű feszültségmentesítést, azonban a gyakorlati tapasztalatok alapján ez esetenként nem elegendő.
Ha az anyag feszültséget tartalmaz, a továbbfeldolgozás során a feszültség tovább nő, illetve a nem kellően feszültségmentesített anyagban, annak hatására a feszültségek felszabadulnak, létrejön a deformáció, a hullámosodás.

A belső feszültségek kialakulhatnak:

  • a hengerművekben a lemeztekercsek előállításakor
  • a lemeztekercsek darabolásakor
  • lemezek lézervágásakor
  • lemezek stancolása során
  • lemezek hajlításakor
  • lemezek mélyhúzása folyamán
  • hegesztéskor.

A lemezekben, lemezalkatrészekben lévő feszültségek a tovább feldolgozáskor felszabadulnak, emiatt nem felelnek meg a félkész- és késztermékek előírt síklapusági feltételeinek. Amennyiben a lemeztáblákat tovább feldolgozás előtt egyengetjük, a bennük lévő feszültségek csökkennek, azok nem jelentkeznek a megmunkálás során.
Például, ha feszültség csökkentés nélkül hajlítunk lemezalkatrészeket, a hajlított szög eltérhet a különböző táblából vágott alkatrészek esetén, vagy a feszültség csökkentés nélkül hegesztett alkatrészek nagyobb valószínűséggel deformálódnak a hő hatására.


Stancolás, lézervágás előtt is érdemes a lemezekben lévő feszültséget minimalizálni, így sok kis kivágott kontúr esetén megmunkálás közben az alkatrész nem, vagy csak kismértékben deformálódik.
Amikor a lemez, vagy lemezalkatrész síklapúsága nem megfelelő, azt külső erőhatásokkal a képlékeny alakítás állapotába hozzuk, majd a lemezt síkba egyengetjük. Képlékeny alakításkor az anyagot megfolyatjuk, így az abban lévő feszültségek minimálisra csökkennek.