Az anyaghiány és Kína ereje magasan tartja a második negyedéves árakat

AcélkeresletA világ acélkereslete a World Steel Association szerint az idén 5.8%-al fog emelkedni, megelőzve a járvány előtti szintet. Kína felhasználása, amely mintegy fele a globálisnak, tovább fog emelkedni a rekordszintekről, miközben a világ többi részén is erősen emelkedni fog.

Kína a legtöbb acéltermékre eltörli az export visszatérítést

A kínai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy május 1.-től eltörlik több acéltermék export illetékének a visszatérítését. Ezeknek a termékeknek a többsége Kínában a 13%-os ÁFA teljes visszatérítése alá esett. Ugyanakkor a minisztérium egy másik bejelentése azt mutatja, Kína lépéseket tesz az acélimport növelése érdekében, hogy csökkenthesse a hazai nyersacéltermelést.

A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint 146 acéltermék export visszatérítését törlik el májustól.
Ezek a termékek tartalmazzák a hidegen hengerelt szénacél lemezeket, a nem ötvözött bevonatos lemezeket, nem ötvözött rúdacélt és hengerhuzalt, a bevonatos hengerhuzalt, a melegen és hidegen hengerelt rozsdamentes tekercseket, lemezeket, a rozsdamentes rúdacélt, az ötvözött melegen hengerelt tekercseket és hidegen hengerelt lemezeket, a nem ötvözött betonacélt és hengerhuzalt, a szénacél és rozsdamentes acélcsöveket és profilokat.
A legtöbb olyan acélterméknél, mely nem szerepel a mostani rendeletben, mint pl. a szénacél melegen hengerelt tekercs, már korábban eltörölték az export visszatérítést. A Kallanish megjegyzi viszont, hogy ebben nem szerepelnek az ötvözetlen és ötvözött hidegen hengerelt tekercsek, és a galvanizált tekercsek, tehát ezeknél a visszatérítés megmarad.
A vámhivatal adatai szerint 2019 évben Kína 44.19 millió tonna olyan acélterméket exportált, melyeknél eltörölték az export visszatérítést, ez év / év alapon -6.08% csökkenés. Ez a szám aztán 2020-ban 15.58%-al 37.31m tonnára esett vissza. Az idei év első negyedévében az export piacok erősen teljesítettek a globális gazdasági fellendülés közepette. Az The export volumene 12.86mt volt, ami +29.78% emelkedés év / év alapon, és meghaladta az utóbbi három azonos időszakának a szintjét.
Ezt egészíti ki, hogy a Pénzügyminisztérium egy másik dokumentumban május 1.-től eltörölte az import vámot a nyersvasra, a direkt redukciós nyersvasra, az acélhulladékra, a ferrokrómra és a szénacél és rozsdamentes acélbugára. A ferroszilikon, a nagy tisztaságú nyersvas és más termékek importvámját eközben 5%-al megemelték. ''A fenti kiigazítások célja az import költségek csökkentése, az acélimport forrásainak bővítése, ami az acélipar teljes energiaköltségének a csökkentését, az acélipari átalakítás és modernizálás elősegítését és a magas minőség fejlesztését szolgálja,” áll a minisztérium közleményében.

Forrás: Kallanish

 

Deutsche Bank: Kína már nem nagyon fog több belföldön gyártott acélt exportálni 2021-ben


Kína rálépett a klímasemlegességhez vezető útra. A kínai acélgyártók Tangshan tartományban 30 - 50%-al kell csökkentsék termelésüket 2021 végéig. Ez 50-70 millió tonnás kiesést jelent a kínai acélkibocsátásban, csak Tangshan tartományban egyedül.
A Deutsche Bank elemzői szerint Kína ezért már nem, vagy csak alig fog belföldi gyártású acélt exportálni 2021 évben.
Hogy ez valóban bekövetkezik e, azt majd meglátjuk. De az 50-70 millió tonnával kevesebb acélt valamilyen módon kompenzálni kell.
Ezt további nyomást fog helyezni a nemzetközi acélpiacra. Az európai és amerikai acélgyártók már így is képtelenek a kereslet kielégítésére. A szállítási határidők már augusztustól néhány esetben egészen 2021 decemberéig terjednek. Az árak kilőttek. Bizonyos rozsdamentes acélminőségeket még csak nem is fognak gyártanai 2021-ben az EU-ban.
Az európai acélgyártók viszont, piaci források szerint, tovább lobbiznak az EU kereskedelemvédelmi intézkedések legalább 5 éven át tartó meghosszabbításáért. Nem nagyon van ok az örömre az EU acélpiacán.

Forrás: Gerber Group és deutsche-bank.de