Moody's: a kokszolható szén ára magas marad, Ausztrália húz belőle hasznot

VasércAz ausztrál termelők húznak hasznot a megemelkedett kokszolható szén árakból és a korlátos kínálatból, ami az orosz-ukrán háború és az EU orosz szénre kivetett augusztusban életbelépett szankciói miatt alakult ki, mondta a Moody’s.

Korábban az ukrajnai háború előtt Oroszországra számítottak, mint a lehetséges növekedés forrására metallurgiai szénből a következő években. és a piac már a háború előtt is rekord árakat tapasztalt. Ezek a rekord árak főleg időjárásfüggő problémákkal voltak összefüggésben, Ausztráliában és Kanadában, egy olyan időszakban, mikor a globális acéltermelés ismét nekilendült, mondta a Moody’s.

“Miközben arra számítunk, hogy ezekből az országokból a kínálat idővel normalizálódni fog, a csökkenő orosz export kilátások az árak elszállásához vezettek,” mondta a hitelminősítő egy jelentésében. “Jelenleg arra számítunk, hogy az árak magasak maradnak, még az ausztrál és kanadai kínálat emelkedése után is.”

Az ausztrál kemény kokszolható szén árindexe 670$/tonna fob körül érte el a csúcspontot márciusban, viszonyítva a 2021 márciusi 120$/tonnához. Bár az árak az elmúlt hetekben csökkentek, továbbra is a Moody’s következő 12 hónapra megadott 275$/t ár prognózisa felett vannak.

Közben az USA néhány kokszolható széntermelője is hasznot húzhat a magasabb árakból. A magas nemzetközi termikus és metallurgiai szén árak nemcsak az export környezetnek kedvezőek, de a belföldi keresleti és kínálati egyensúlyt is érintik a belföldi árak felhajtásával. Azonban várhatóan csak a globális piacokhoz a keleti parti kikötőkön keresztül jobban hozzáférő bányacégek fognak a helyzetből profitálni, mondja a Moody’s.

Forrás: Kallanish, Adam Smith