Moody’s: India acélkeresletének növekedési üteme meg fogja előzni Kínáét

India acélkereslete a következő 12-18 hónapban várhatóan 5-7%-al növekszik, felülmúlva Kínát, a Moody’s acélágazati jelentése szerint.koho.jpg

India erős növekedése az acélkereslet terén a gyorsabb gazdasági és népességnövekedésnek tudható be, ami megnöveli az iparosítás és urbanizáció ütemét, valamint az ország kormányzati támogató politikájának. Ez utóbbiba tartoznak a megnövelt infrastrukturális kiadások és a belföldi ipar ösztönzése.

Ehhez viszonyítva a kínai acélkereslet enyhe csökkenésére lehet számítani ugyanebben az időszakban, az ingatlanszektor akadozása miatt, és a regionális és helyi kormányzatok fiskális gyengesége miatt.

India jelenlegi egy főre eső acélfelhasználása 70-80kg, magasabb növekedési potenciált rejt, mint a kínai 660-670 kg.

India reál GDP-je várhatóan 6.6%-al növekszik a 2025 márciusában végződő pénzügyi évben az előző évihez képest, és 6.2%-al a 2026-ban végződő pénzügyi évben, míg Kína várhatóan 4%-al növekszik 2024 és 2025-ben.

Kína túlzott kapacitása és olcsóbb kokszolható szén import költségei kihívást jelentenek India számára, különösen India kapacitásnövekedése mellett, és árthatnak az indai acéláraknak. India főleg Ausztráliából importálja a szenet, ami drágább, mint az orosz és mongol kokszolható szén, amit Kína importál.

“Kína többlet kapacitása és magas termelési hajtóereje növeli az exportot, ami megnöveli a régióban az acélkínálatot és nyomottá teszi az árakat. Az erős kereslet Indiából várhatóan élénkíteni fogja a kínai acélexportot az országba. Ez, kombinálva a kapacitásbővüléssel Indiában, ártani fog Indiában az acéláraknak. Az antidömping vámok, akár a múltban, nyújthatnak némi védelmet,” mondja a Moody´s.
Azonban India acélpiacának szerkezete, vasérc tartalékai és a jobb hitelmutatók Kínához képest, előnyt biztosítanak az indiai acél ágazatnak.

“India koncentrált acélipara jobb árazási fegyelmet és termékminőséget tesznek lehetővé. Egy konszolidált iparágban a nagy cégeknek nagyobb rálátása nyílik a piacra, a termelési szintre és a keresletre. Kiigazíthatják a kibocsátást a kereslettől függően és elkerülhetik a túltermelést, ami alacsonyabb árakhoz vezet,” mondja a Moody´s.

“Ezzel szemben a kínai acélszektor töredezettsége élénkíti a versenyt, ami túltermeléshez vezethet még alacsony kereslet esetében is, mivel az acélgyártók a piaci részesedésért küzdenek egymással. Ez túlzott kínálatot eredményezhet, ami lenyomja az árakat,” folytatták.

India bőséges vasérc tartalékai miatt, magasabb fokú lesz az indiai acélgyártók működésében a vertikális integráció, és emiatt jobb profit marginokra tehetnek szert, mint kínai társaik. A jobb hitelfeltételek az indiai acélgyártók várakozásainak köszönhetők, hogy a következő 12 hónapban magasabb marginokat és alacsonyabb tőkeáttételt érnek el, mint a kínai acélgyártók.
Forrás: Kallanish