Nikkelbányászat: Indonézia dilemmája

Indonézia növekvő dilemmával néz szembe. A bányászok nehéz életkörülményeihez, melyek a közelmúltban két halálos áldozattal járó zavargásokhoz vezettek, ráadásként járul hozzá a nikkelbányászat kritikája, mely szerint az nem fentartható, nem is beszélve róla, hogy kevéssé környezetbarát vagy zöld.Nikkel

Masszív környezeti gondok az indonéz nikkelbányászatban

Egyre több és több föld és tengeri terület esik a nikkelbányászat áldozatául, és az indonéz Maluku sziget körül a tenger már elszennyeződött. A nikkel olvasztóművek főleg szénnel üzemelnek. Összességében a környezet masszív károkat szenved, ami inkább növekedni és nem csökkenni fog. Ez gondot okoz a nyugati importőrök számára – különös tekintettel az elektromos gépkocsik akkumulátoraira. Mindez nagy problémát jelent a környezeti problémákra érzékeny európai vevőknek.

Az USA kormányzat inflációellenes programja, amely egyebek mellett nagy adójóváírásokat nyújt az elektromos gépkocsik vásárlásánál, egy másik problémát jelenthet Indonézia számára. Ez ugyanis az kívánja meg, hogy az akkumulátorokat jelentős százalékban az USA-ban állítsák elő.

A laterit nikkelérc lelőhelyek minősége csökken

Az előzőek várhatóan nem az egyedüli problémát jelentik Indonézia és nikkelbányászata számára. Mostanáig Indonéziának nagy előnye volt, hogy relatív magas, átlagosan 1.99%-os nikkel tartalmú ércre tudott támaszkodni. Ezt a laterit nikkelércet könnyebb nyíltfejtésű bányákban kitermelni. 2022-ben az indonéz kormányzat azt jelezte, hogy a magas nikkeltartalmú felszíni érclelőhelyek 2031 után ki fognak merülni.

Magas minőségű nikkel csak a mélyművelésű bányákból jöhet?

És azután mi lesz? Magas minőségű lelőhelyeket mélyművelésű bányákból ki lehet termelni, ahogy azt az orosz Nornikkel cég teszi. A Fülöp-szigetek példája mutatja, hogy a monszun ideje alatt a felszíni bányák (is) feltöltődnek vízzel és ennek mindig óriási hatása van a kínai nikkel ellátásra. A mélyművelésű bányék még monszunesőzés nélkül is hatalmas kihívást jelentenek, lásd a vízbetörést két Norilsk bányába 2021-ban, melyből a cég még mindig nem tért teljesen magához.

Ez felveti a kérdést: mi fog történni, ha a laterit nikkelérc minősége tovább csökken? Gazdaságos lesz még a nikkelérc bányászat és az érc magas minőségű nikkellé történő feldolgozása?

Forrás: mining.com