Pácolás, passziválás

Mi a pácolás?

Milyen esetekben szükséges a felület pácolása?

A rozsdamentes acélok korrózióállósága lényegében azok krómtartalmától függ. 

Passziválás eredményeként a rozsdamentes acél felületén vékony (10-20 mikron), jól tapadó és ellenálló króm-oxid réteg (passzív réteg) keletkezik, amely védi a felületet a korróziótól.

A rozsdamentes acél ellenállóságát csökkentheti például:

  •  hegesztés,
  •  nem megfelelő csiszolókorong használata,
  •  normál-, vagy szénacéllal való érintkezés,
  •  vagy az anyagspecifikációnak nem megfelelő töménységű savval, lúggal való érintkezés,
  •  stancolás,
  •  élhajlítás,
  •  hengerlés,
  •  lézervágás,
  •  stb.

A rozsdamentes acél mechanikus megmunkálása károsítja annak korrózióállóságát, mert a megmunkálás hatására szennyeződhet, megváltozhat a szerkezete, vagy feszültség keletkezhet benne. A mechanikusan megmunkált rozsdamentes acél alkatrészeket ezért utólag pácolni, passziválni kell. A megfelelően utókezelt fémfelület így újra teljes mértékben ellenállóvá válik az alapanyag specifikációjának megfelelően és visszanyeri dekoratív, fémes megjelenését.

Pácolás folyamata:

A pácolásnak módja a kémiai pácolás, amely során a pácolandó munkadarabokat pácoló kádakba merítik, vagy a pácoló anyagot hordják fel a fémfelületre nagyméretű munkadarabok esetén.

A pácanyag felhordása előtt az alkatrészek felületét zsírtalanítani, tisztítani kell, hogy a pácpaszta egyenletesen befedje a fém felületét. A pácanyag felhordását követően a környezeti hőmérséklettől függően 30 perctől több napig tarthat a passziválás folyamata.

Az önpassziválás végbemenetele után a pácanyagot tiszta vízzel lehet lemosni. A környezet védelme érdekében a pácanyag lemosására felhasznált vizet a magyar jogszabályoknak megfelelően utókezeléssel semlegesíteni kell, vagy a megfelelő utókezeléssel foglalkozó vállalathoz el kell szállítani.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és lemezt szeretne rendelni, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba: ertekesites##kukac##perkor.hu


Pácolással kapcsolatban kérjük, vegye fel a kapcsolatot partnerünkkel:

HENKEL Kémiai és Elektrokémiai Felületkezelés Kft.
H - 9027 Györ, Ipari Park, Tibormajori út 18.

Tel : + 36 (0) 96 510 110
Fax : + 36 (0) 96 510 119
eMail : info@henkel-epol.hu