Szénleválasztás az acéliparban

BHP Group összefog több vállalattal egy új technológia kipróbálására az acélgyártás széndioxid kibocsátásának csökkentése érdekében.Kohó

A teszteket egy belgiumi olvasztóműben és egy észak-amerikai üzemben végzik, bevonják a japán Mitsubishi Heavy Industries Engineering (MHIENG), amely a szén-dioxid-leválasztási technológia úttörője, és a Mitsubishi Development Pty vállaltot, amely egy kokszolható szenet szállító vállalat.

Az acélipar évente 3 milliárd tonna széndioxid kibocsátásáért felelős, és 7-9%-át adja globális üvegházhatású gázok kibocsátásának.

Ami igazán érdekes ebben az összefogásban, hogy ez nem egy irodai kísérlet, hanem egy a valós világban, egy működő üzemben történő alkalmazás,” mondta a BHP kereskedelmi igazgatója, Vandita Pant.

Jelenleg nincsenek teljes körű működőképes CCUS-létesítmények a nagyolvasztó acélgyártási műveletekben, csak korlátozott számú, kis kapacitású szén-dioxid-leválasztási vagy -hasznosítási kísérleti projekt van folyamatban, vagy tervezési fázisban világszerte. A megállapodás keretében azonban még ebben az évben üzembe helyezik a Steelanol projektet, egy nagyméretű demonstrációs üzemet, amely a szénben gazdag technológiai gázokat fogja fel a kohóból, és alakítja etanollá. 

A BHP, a világ legnagyobb bányatársasága több, mint 37 millió tonna metallurgiai szenet termelt, a júniusig tartó pénzügyi évben.

A nagy bányatársaságok partneri viszonyba léptek technológiai vállaltokkal és másokkal az ellátási láncban, hogy megoldást találjanak a karbon lábnyomuk csökkentésére és segítsék a kibocsátás-csökkentést a leginkább energiaigényes iparágakban.

A BHP partneri megállapodásai között szerepel például az indiai Tata Steel is, amely biomasszát használ energiaforrásként.

“Nem létezik csodaszer, nincsen csak egyetlen kizárólagos megoldás vagy technológia az alacsony karbon-kibocsátású acélgyártásra,” mondta Pant.

“Több különböző technológiát alkalmazunk ezekben a partneri megállapodásokban az acélgyártási emisszió és az olvasztóművek karbon intenzitásának a csökkentésére,” mondta Pant.

Forrás: mining.com