Új termelési eljárás forgatja fel a nikkel piacát

A kínai Tsingshan volt az első vállalat, amely nikkel laterit ércből nikkel nyersvasat állított elő. Most a nikkel nyersvasat tovább feldolgozza nikkel szulfid fémkeverékké 75%-os tartalommal. A vállalat kijelentette, hogy a nikkel nyersvas és a nikkel-kéneskő előállítást a piaci kereslettől függő mértékben fogja felfuttatni.Nikkel

A bejelentés március 4-én a nikkel árak meredek eséséhez vezetett. A londoni Fémtőzsdén a háromhavi határidős nikkelár 8.5%-ot esett, 15,945$/tonnára, ezzel elérte a 2016 december óta mért eddigi legnagyobb árcsökkenést egy kereskedési napon belül.

A Tsingshan Group nikkel and rozsdamentes acélgyártó március 1.-én aláírt egy nagy nikkel-kéneskő (szulfid-fémkeverék) szállítási szerződést a Huayou Cobalt és Zhongwei cégekkel. A megállapodás szerint a Tsingshan 60,000 tonna nikkel-kéneskő (szulfid-fémkeverék) nikkel-félterméket fog 2021 októberétől egy éven belül leszállítani a Huayou Cobalt részére, 40,000 tonnát ugyanebből a termékből a Zhongwei cégnek.

A nikkel nyersvas és az akkumulátor-minőségű nikkel piaca eddig egymástól elkülönülve működött. Amennyiben ez a gyártási folyamat normává válik, a növekvő elektromos gépkocsi akkumulátor kereslet eltérítheti a nikkel nyersvas kínálatát a rozsdamentes acélgyártástól.
A Huayou részt vett a Tsingshan-al egy nikkel olvasztómű beruházásban is Indonéziában. A Huayou azt mondta szintén nikkel szulfidot fog előállítani a nikkel nyersvasból.
A bejelentés közben enyhítette a piaci aggodalmakat az akkumulátor minőségű nikkel kínálatával kapcsolatban. „A Tsingshan nikkel szulfid tömeggyártása korrekciót váltott ki a kínálati oldalon. A nikkel szulfát szűk keresztmetszete megtört. A nikkel árak emelkedésének korlátozott tere van,” nyilatkozta a Huatai Futures tőzsdei cég.
Az elektromos akkumulátorok nikkel keresletének kielégítésére a Tsingshan 2020 júliusban kezdte el a nikkel-kéneskő próbagyártást, és tavaly év végén kezdte meg a termelés felfuttatását. Több indonéz üzem beindításával a 600,000t nikkelfémnek megfelelő mennyiségű terméket tervez előállítani 2021-ben, azt követően, 2022-ben 850,000 tonnát, és 2023-ban 1.1 millió tonnát.

Forrás: Kallanish