Újraindul az európai rozsdamentes lapos acéltermék kereslet

Visszatérőben van az európai lapos rozsdamentes acéltermékek kereslete egy nagyon hosszú patthelyzetet követően, mikor az árak gyengültek és a vevők csak kis mennyiségeket vásároltak.Tekercs

Miközben a gyártók Európában és az egész világon leállítják üzemeiket a magas energiaköltségek miatt, a vevők kereslete fellendült az elmúlt hetekben, mondták európai piaci források.
A szerviz centerek és csőgyártók az prognosztizálják, hogy az árak süllyedése a melegen és hidegen hengerelt rozsdamentes acél tekercseknél véget ért és az árak következő hetekben emelkedni fognak. Néhány gyártó már felfelé nyomja árait, bár a készletek egész Európában továbbra is magasak.

A legtöbb acélgyártó nem ad ajánlatokat tekercsre októberi szállítással. Augusztusban az európai hidegen hengerelt tekercs árak elérték az átlagosan 3,000€/tonna szintet, a meleg tekercseké pedig a 2,700€/t szintet, leszállítva. Ez az árszint azonban már a múlt, és már nem elérhető.

Néhány gyártó már elkezdett 3,300€/t ajánlatokat adni a hidegen hengerelt tekercsekre, ahol a szállítási határidő október második fele. Egy nagy szerviz center azt mondta: “két héttel ezelőtt a piac halott volt, de mostanra mindenki anyagot keres.”

Az ázsiai gyártók szintén emelik tekercs áraikat. Néhány kínai szállító 3,300-3,350€/t cfr nyugat-európai kikötő árakat ad hidegen hengerelt tekercsre, de más acélgyártók, olyan országokból, mint India és Korea, nem adnak ajánlatot.

Mivel a tekercskibocsátás globálisan csökkent, a túlzott kapacitások fokozatosan el fognak tűnni, és a készletek gyorsan le fognak épülni, jósolják források.

Forrás: Kallanish, Natalia Capra