Várhatóan 2024-ben elindul a világ legnagyobb vasércbányájának kiépítése

A Rio Tinto arra számít, az idén megkezdheti a hatalmas Simandou vasércprojekt infrastruktúrájának kiépítését Guineában, közel három évtizednyi kudarcot és botrányt követően.Vasérc

A projekt várhatóan a világ legnagyobb és legmagasabb minőségű vasércének a bányája lesz, és miután üzembe helyezik mintegy 5%-al fogja növelni a globális kínálatot. Ez egy közös vállalkozás a Rio Tinto, a guineai kormány és legalább hét másik vállalat részvételével, melyekből öt cég kínai. A projekt fejlesztéséhez egy kezdeti 11.6 milliárd $- os finanszírozásra van szükség, mondta decemberben a Rio Tinto.

A Rio Tinto először 1997-ben szerzett kutatási engedélyt Simandou-ra. Azóta az országban két államcsíny zajlott le, négy államfő váltotta egymást, és három elnökválasztást tartottak.
2024-ben, miután a bányacég kínai állami vállalati partnerei megkapják Peking végső jóváhagyását, a Rio Tinto meg akarja kezdeni történelme legkomplexebb projektjének kivitelezését.

“Semmi nem létezik, ami ehhez fogható méretű és mértékű lenne,” mondta Bold Baatar a Rio Tinto réz üzletág vezetője a Financial Times-nak egy interjúban.

A Rio Tinto egy vasércbánya megépítését tervezi a Simfer projektként egy a Chinalco cég által vezetett konzorciummal közösen. Egy második bánya, a WCS projekt, a Baowu által kerül kiépítésre, közösen egy a szingapúri Winning International Group által vezetett konzorciummal.
A felek várhatóan közösen fogják egy 552 kilométer hosszú vasútvonal megépítését is megfinanszírozni.

A Baatar azt mondta a Financial Times-nak, hogy a Simandou projektnek lehetősége van segíteni a kínai acélipar karbonmentesítésében. “Az érclelőhely egy része úgy gondoljuk nagyon alkalmas direktredukciós vasgyártásra,” mondta Baatar.

“Az acélgyártás karbonmentesítésének egyetlen módja, ha Kína is karbonmentesít.”
A termelés a Rio Tinto által rész-tulajdonlott két blokkban 30 hónap alatt fog felfutni, 2025-től kezdve, 60 millió tonnás éves kapacitásra.

A cég azt mondta a termelésből való részesedése 27 millió tonna lesz.


Forrás: mining.com