Vizsgálatot válthat ki az EU japán és koreai melegen hengerelt tekercsimportja

A melegen hengerelt acéltekercsek importjának idei megugrása az EU-ba Japánból és Dél Koreából kiválthatja az európai hatóságok vizsgálatát, mondták piaci források.Tekercs

A kereskedelmi folyamatok masszív eltolódása Oroszország ukrajnai invázióját követően kiváltotta a japán és koreai melegen hengerelt tekercsek importjának megugrását, ellensúlyozva a kisebb orosz és indiai származású eladásokat.

Az Eurofer adatai szerint, az EU melegen hengerelt tekercsimportja Japánból 2022-ben meghaladhatja az 1 millió tonnát. Ez egy masszív növekedés, tekintettel arra, hogy Japán 2021 előtt évente kevesebb, mint 100,000 tonna melegen hengerelt tekercset szállított az EU-ba. ennek eredményeképpen Japán az EU irányába a második legnagyobb melegen hengerelt tekercs szállítóvá válhat, Törökország után.

Dél Korea 2022 évi melegen hengerelt tekercsszállításai is megközelíthetik a 900,000 tonnát az év végén, ami duplája annak, amit az ország korábban a kontinensre exportált.

Lehetséges, hogy az importban történt eltolódás az európai hatóságok vizsgálatát váltja majd ki, és potenciálisan antidömping intézkedésekhez fog vezetni. Meg kell azonban jegyezni, hogy ugyanekkor a összes melegen hengerelt tekercsimport az idén kisebb lesz, mint a 2021 évi 9.6mt volt.

A negyedik negyedévben a melegen hengerelt tekercs import üteme lassulni látszik. A hivatalos adatok szerint a melegen hengerelt tekercsekre vonatkozó kereskedelemvédelmi kvóták mindössze 24%-át használták ki november 11.-ig. Dél Korea a kvóta 64%-át, Törökország 17%-át és India csak 5%-át használta fel.

Tavaly november közepén az elérhető 4. negyedéves importkvóták 45%-át már felhasználták, és Törökország és India kimerítette a rájuk vonatkozó allokációt.

Forrás: Kallanish