WindEurope: az EU acélvédelmi intézkedései megnövelik a költségnyomást a szélenergia szektoron

A WindEurope, az európai szélenergia szektor képviselője, úgy látja, az EU acélvédelmi intézkedések újabb három évre történő meghosszabbítása költségnyomást helyez a szélturbina gyártókra.Szélerőmű

Az ágazat főleg vastaglemezeket használ a szél-tornyok, és speciális elektroacélt a motorok és generátorok gyártásához.
“ Az elmúlt egy évben drámaian megemelkedtek az acélárak,” mondta Pierre Tardieu a WindEurope egyik vezetője. “Néhány esetben megduplázódtak. Az acél kiemelkedően a legfontosabb nyersanyaga az európai szélenergia iparnak. A magasabb acélárak növelik a széltornyok, hajtóművek, sebességváltók, transzformátorok és a tengeri alapozás költségeit. A múlt heti döntés az acélvédelmi intézkedések meghosszabbításáról nem segíti egy gyors és költséghatékony áttérést a megújítható energiaforrások irányába.”
A WindEurope szerint középtávon a növekvő költségeket esetleg át lehet hárítani a fejlesztőkre, bár ez nehezebbé fogja tenni az elektromos energia árának további csökkentését.
"Az európai szélenergia ipar gazdasági fenntarthatósága van veszélyben. A magasabb költségek kevesebb befektethető tőkéhez vezetnek a legújabb gyártási eljárásokba és a fejlesztéseknél. Egy beruházási hiány miatt ezeken a területeken az európai iparág elveszítheti technológiailag vezető helyzetét a szélenergia terén,” mondta a Wind Europe.

Forrás: Kallanish